Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το εργοστάσιο σοκολάτας ΠΑΥΛΙΔΗ.


Πριν λίγο καιρό πήγαμε με την τάξη μου στο εργοστάσιο ΠΑΥΛΙΔΗ.Σε αυτό το εργοστάσιο είδαμε πώς φτιάχνεται η σοκολάτα,πώς συσκευάζεται και ακόμη μάθαμε και την ιστορία του εργοστασίου,δηλαδή από που ξεκίνησε μέχρι σήμερα.Το εργοστάσιο είχε τρεις ορόφους αλλά εμείς πήγαμε μόνο στους δύο,γιατί σε όλους τους ορόφους οι κανόνες υγιεινής ήταν πολύ αυστηροί.Ειδικά στον τρίτο οπού έφτιαχναν τις γκοφρέτες και άλλα πράγματα εκτός από σοκολάτα.Όταν τελείωσε η ξενάγηση η ξεναγός μας έβγαλε έξω και μας έδωσε μία σακούλα γεμάτη με σοκολάτες.Μετά μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε για το σχολείο.Εμένα μου άρεσε αυτή η εκδρομή γιατί μου αρέσουν και οι σοκολάτες!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
Οι Μάγια:
Η ιστορία της σοκολάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων.Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια κακαόδεντρων μας φέρνουν πίσω στην εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στα 600 μ.Χ. Η ιστορία αναφέρει την ύπαρξη τέτοιων καλλιεργειών στη χερσόνησο Γιουκατάν από αποίκους της φυλής των Μάγια, που μετακινούνταν την εποχή εκείνη από την Κεντρική προς τη Νότια Αμερική.
Οι Ισπανοί:
Ο πρώτος Ευρωπαίος που ήρθε σε επαφή με τους καρπούς του κακάο ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, όταν κατά τη διάρκεια του τέταρτου ταξιδιού του προς την Αμερική, στις 10 Ιουλίου του 1502, όπου αποβιβάστηκε στις ακτές της σημερινής Νικαράγουας. Οι ιθαγενείς τους χρησιμοποιούσαν τότε κυρίως ως μέσο συναλλαγής, αλλά και για την Παρασκευή του «choclatl»
Τον Κολόμβο όμως απασχολούσε εκείνη την εποχή η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς τις Ινδίες και δεν έδωσε σημασία στους καρπούς του κακάο. Έτσι, ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernando Cortez, ο οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με τον στόλο του, που τον αποτελούσαν 11 καραβέλες, στη χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του προσέφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο.
Ο Cortez αμέσως μετά την κατάκτηση ενός τμήματος του Μεξικού έσπευσε να δημιουργήσει μια δική του φυτεία κακαόδεντρων, δίνοντας κυρίως σημασία στην συναλλακτική αξία των καρπών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή τη φυτεία φυτρώνει το χρήμα κατά βούληση».Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, ο Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ως ρόφημα.
Το ρόφημα που θεωρήθηκε ότι είχε τονωτικές αλλά συνάμα και θεραπευτικές ιδιότητες κατέκτησε αμέσως τη βασιλική αυλή της Ισπανίας και άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται γνωστό και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σήμερα:
Σήμερα η σοκολάτα είναι μία από τις πιο απολαυστικές τροφές παγκοσμίως. Επίσης, σήμερα αναγνωρίζεται η πλούσια θρεπτική αξία της σοκολάτας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σοκολάτα εμπεριέχει όλες τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός για μία ισορροπημένη λειτουργία.
Πηγή: www.lacta.gr

Μαρία Ραβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου